trouw
voorpagina  zoek in het archief Suggesties
zorg &
gezondheid
opvoeding &
onderwijs
religie &
filosofie
natuur &
milieu
nieuws &
achtergronden
(advertentie)
(advertentie)
Zoek in naar in de afgelopen
Zoek in Trouw Geavanceerd zoeken   Help & Zoektips
 Op de site  In de krant    
 Artikel nummer 1 - 2 - 3
 < Terug naar de resultatenlijst
Powered by t·find

Brieven, vrijdag 19 april 2002

Linkse dogma's

Amsterdam, Alain Sadon

Het Niod-rapport ging Jan Pronk niet ver genoeg. In werkelijkheid, is mijn stelling, ging het Niod-rapport Pronk juist veel te ver. Indien Pronk, als lid van de regering en medeaanvrager van het Niod-onderzoek, de conclusies van het rapport serieus had genomen was hij namelijk bij zichzelf, exponent van het geweten van Nederland, uitgekomen. Waar Nederland, bij monde van Fortuyn, kenbaar maakt niets meer van doen te willen hebben met het moralisme van Links, is Pronk er nog niet aan toe het faillissement daarvan te accepteren.

Op een knullige en doorzichtige manier heeft hij geprobeerd zich uit zijn benarde positie te bevrijden door de door het Niod aangeleverde objectieve feiten te ontkennen en zich te beroepen op het IKV-rapport. In dat rapport wordt gesteld dat de mannen en vrouwen van Dutchbat hun door de politiek toegezegde 'lotsverbondenheid' waar hadden kunnen en moeten maken toen het er werkelijk op aan kwam.

Dat de politiek niet in staat is geweest de Dutchbatters in dat gareel te krijgen, rekent Pronk zichzelf aan. Zijn missie was dus niet gedoemd te mislukken, integendeel, zij was niet tot het uiterste uitgevoerd! Dat het Niod-rapport spreekt over de feitelijke en praktische onmogelijkheid om de moslimmannen daadwerkelijk te beschermen, wordt door hem volledig genegeerd. Het dogma van Pronk, de inherente schuld van het rijke Westen tegenover het arme Zuiden, blijkt belangrijker dan de waarheid: we moéten schuldig zijn, ook al zijn we het in werkelijkheid nu godzijdank een keer niet. Als Pronk tot het einde toe zijn missie had kunnen uitvoeren was Dutchbat ook afgeslacht.

Als we al schuldig zijn, zijn we dat omdat we in Nederland bijna tien jaar geleden nog kamerbreed geloofden in dat waar Pronk alleen nu zelf nog in gelooft. Uit het Niod-rapport moeten we concluderen dat het spijtig is dat we ons destijds als reddende engelen hebben opgeworpen, maar toen we daar eenmaal zaten tijdig inzagen dat we dat helemaal niet waren. Pronk, bedankt voor alles, maar we moeten nu echt verder.

Copyright: Trouw


Verbeter de vraag door ook te zoeken naar:

  Dutchbat 
  Jan Pronk 
  zoek gerelateerde artikelen
  print dit artikel
  blijf op de hoogte (alerting dienst)